ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ



Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, μεταφέρει τον εξοπλισμό της στα Δωδεκάνησα και προσκαλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε μία εντυπωσιακή επίδειξη πειραμάτων.

Η Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας, αποτελεί μία ζωντανή παράσταση, η οποία σχεδιάστηκε για μαθητές και όχι μόνο, με στόχο να παρουσιάσει επιστημονικά φαινόμενα με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Με τη βοήθεια απλών καθημερινών υλικών και την απαραίτητη δόση χιούμορ, η επιστήμη δεν φαντάζει τόσο δύσκολη. Δυσνόητα φαινόμενα εξηγούνται, μύθοι καταρρίπτονται και η γοητεία της επιστήμης κατακτά μικρούς και μεγάλους! Οι θεατές, μεταξύ άλλων, θα δουν περίεργες χημικές αντιδράσεις, θα μάθουν πώς γίνεται λάμπες να ανάβουν χωρίς να είναι στην πρίζα και τι θα πάθαιναν τα ζαχαρωτά αν βρίσκονταν στο διάστημα. Μέσα από εντυπωσιακά πειράματα θα διαπιστώσουν ποια είναι τα μυστικά της φωτιάς και πώς γίνεται ένα υγρό να χορεύει στον ρυθμό της μουσικής! Τέλος, θα δουν αντικείμενα να εξαφανίζονται με τη βοήθεια της φυσικής και θα μάθουν πού οφείλονται οι οπτικές ψευδαισθήσεις.


Αυτή η σειρά πειραματικών επιδείξεων είναι μία από τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ευγενίδου, που ως στόχο έχει να φέρει σε επαφή με τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας κοινό που δεν μπορεί εύκολα να μεταβεί στην Αθήνα.

Η Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας στα Δωδεκάνησα θα γίνει:

  • Στην Κάρπαθο: Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Δήμου Καρπάθου, Παραλία Πηγαδιών, ώρα 19:00 και Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου, Όλυμπος, ώρα 17:30.
Τηλ. επικοινωνίας: 22453 60116 (Δημαρχείο).
  • Στην Κάσο: Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 (για μαθητές Δημοτικού) και Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00 (για μαθητές Γυμνασίου), Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου Κάσου.
Τηλ. επικοινωνίας: 22450 41870 (Γυμνάσιο Κάσου).
  • Στο Καστελόριζο: την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, Εργαστήριο Γυμνασίου Καστελόριζου, ώρα 18:30 (για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλ. επικοινωνίας: 22460 49254). Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα Ολοήμερου Δημοτικού Καστελόριζου, ώρα 10:30 (για μαθητές Δημοτικού). Τηλ. επικοινωνίας: 22460 49222).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.



Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η επιστήμη στα χέρια σας!

Εάν έχετε την περιέργεια στο DNA σας και σας αρέσει η ανακάλυψη, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείτε με φαινόμενα και νέες τεχνολογίες πάντα μέσα από τη δράση. Μεταξύ άλλων μπορείτε να δοκιμάσετε υλικά με μνήμη, να παίξετε εικονικά κρουστά και να «δοκιμάσετε» ένα στρώμα για άλμα εις ύψος. Παράλληλα, θα δείτε αληθινά δείγματα DNA, ενώ θα μάθετε πού οφείλονται οι οπτικές ψευδαισθήσεις. Στην πρωτοποριακή αυτή Διαδραστική Έκθεση το παιχνίδι συναντά την αναζήτηση, η οποία θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε την Επιστήμη και την Τεχνολογία!

Τι θα δείτε
Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος όροφος). Στη Διαδραστική Έκθεση, επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στα εκθέματα καθώς και να θαυμάσουν βασικές αρχές της επιστήμης και σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, παίζοντας με διαφορετικά υλικά, δοκιμάζοντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους. Η επαφή με τα ειδικά σχεδιασμένα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους τομείς της φυσικής, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας».

Σκοπός της Έκθεσης
Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να προσφέρει νέες γνώσεις και ερεθίσματα μέσα σ΄ένα περιβάλλον σύγχρονο και ελκυστικό. Φαινόμενα και νέες τεχνολογίες παρουσιάζονται κατάλληλα για κοινό όλων των ηλικιών, με τρόπο κατανοητό και διασκεδαστικό, χρησιμοποιώντας μία νέα αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cités des Sciences et de lIndustrie!

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr
Στην ιστοσελίδα αυτή, αλλά και στις σελίδες και τα κανάλια που ακολουθούν, θα βρείτε οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, αφηγήσεις για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες νέων ερευνητών, οι οποίοι μιλούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...