Πως θα επιστραφεί ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης


Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κατέληξαν στην τελική πρόταση για τα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης στους...


δικαιούχους καταναλωτές. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, τα κριτήρια βρέθηκαν, όμως η αναλυτική διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο κριτήριο για την επιστροφή του ΕΦΚ έχει να κάνει με το ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14.500 - 15.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά.

Δηλαδή, έγγαμος με δύο παιδιά, για να είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 21.000 ευρώ και με τρία παιδιά και άνω τα 24.000 ευρώ.

Το δεύτερο κριτήριο είναι αυτό της αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας. Για άγαμο, το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι είναι δικαιούχος ο φορολογούμενος είναι τα 100.000 - 120.000 ευρώ συνολικής αξίας περιουσίας, ενώ για τον έγγαμο είναι 180.000 - 200.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, η επιστροφή του φόρου θα δίνεται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά.

Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και του 2013 είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, το 10% ή περίπου 30 εκατ. ευρώ θα διατεθεί απευθείας, με κοινωνικά κριτήρια, σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως για παράδειγμα στους ανέργους, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το ύψος της κατανάλωσης πετρελαίου.

Για τους υπόλοιπους πολίτες, η επιστροφή φόρου θα γίνει ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (ιδιόκτητη ή μισθωμένη) και θα εξαρτάται από τη συνολική ετήσια κατανάλωση.

Οι ζώνες έχουν ως εξής:

Α΄ ζώνη: Νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Δράμας

Όσοι ανήκουν στην πρώτη ζώνη θα μπορούν να λάβουν επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μέχρι 3.000 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική επιστροφή μπορεί να φθάσει έως και τα 994 ευρώ. Πιο αναλυτικά, στα χίλια λίτρα, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης είναι 412 ευρώ. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι η εξίσωση θα γίνει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στα 329,6 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Συνολικά, δηλαδή, για τα 3.000 λίτρα ο δικαιούχος σε έναν από τους παραπάνω νομούς μπορεί να λάβει επιστροφή φόρου έως 994 ευρώ.

Β’ ζώνη: Νομοί Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ευρυτανίας και Αρκαδίας

Για όσους κατοικούν στη Β΄ ζώνη, η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου θα είναι έως 1.800 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή μπορεί να φθάσει έως και τα 596 ευρώ, εφόσον φυσικά αποφασιστεί να επιστρέφεται το σύνολο του Φ.Π.Α..

Γ΄ ζώνη: Νομοί Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Κορινθίας και Ηλείας

Για όσους ανήκουν στη Γ' ζώνη, η επιστροφή του φόρου θα είναι για μέχρι 1.000 λίτρα κατανάλωση ή 331 ευρώ σε χρηματική αξία.

Δ’ ζώνη: Νομοί Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και στους Νομούς της Νησιωτικής Ελλάδας

Για όσους κατοικούν στη Δ’ ζώνη, η επιστροφή θα αντιστοιχεί σε μέχρι 600 λίτρα κατανάλωση, δηλαδή σε περίπου 200 ευρώ.

Μέσω Διαδικτύου η επιστροφή του φόρου

Ηλεκτρονικά, με μία αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), θα πληροφορούνται αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου, που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τους πολίτες ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια και αμέσως μετά θα λαμβάνουν έναν κωδικό αριθμό πρωτοκόλλου, που θα αντιστοιχεί στον συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να πάρουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Προκειμένου οι πολίτες να λάβουν την επιστροφή φόρου, θα πρέπει να καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους και να της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Στη συνέχεια, θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και έτσι το Υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου, το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες, στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η διαδικασία επιστροφής θα οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...