Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου! Βρήκαν πάπυρο που γράφει: ”και ο Χριστός είπε: Η γυναίκα μου…”


Μια ιστορικός του Harvard αναγνώρισε ένα κομμάτι από πάπυρο το οποίο όπως λέει είναι γραμμένο στα Κοπτικά το 4ο αιώνα και περιλαμβάνει μια φράση που δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο κείμενο. Η φράση είναι: ”Και ο Χριστός είπε: Η γυναίκα μου θα είναι ικανή να είναι η απόστολός μου” (σημειώνω εδώ ότι η αγγλική λέξη είναι disciple η οποία αναφέρεται στους Αποστόλους και γενικά σημαίνει ο άνθρωπος που υποστηρίζει ή είναι μαθητής ενός διδασκάλου, ενός αρχηγού ή ενός φιλοσόφου).

Το εύρημα δημοσιεύθηκε στην Ρώμη την Τρίτη από την Karen King ιστορικό του Harvard και συγγραφέα του βιβλίου ”Το Ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής” (και εδώ)καθώς και βιβλίων περί Γνωστικισμού. Δείτε εδώ το κείμενο της παρουσίασης.
Η προέλευση του πάπυρου παραμένει μυστήριο ενώ ο ιδιοκτήτης του ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος γιατί φοβάται μήπως το κυνηγήσουν για να αγοράσουν τον πάπυρο καθώς και άλλους που έχει στην συλλογή του (ήμαρτον! τίποτα καλύτερο δεν είχε να σκεφτεί;). Η King το παρουσίασε δημόσια αφού πρώτα το έδειξε σε κύκλους ειδικών στην Κοπτική και οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν είναι ψεύτικο. Αλλά η King ζήτησε να το δουν περισσότεροι καθηγητές ώστε να επιβεβαιώσουν τις αποκαλύψεις της.
Το άρθρο των New York Times από όπου έχουμε πάρει την είδηση (αλλά όχι όλα τα στοιχεία) αναφέρει περισσότερα τα οποία δεν τα μεταφέρω εδώ.
Στο τέλος καταλήγει λέγοντας ότι το θέμα για το αν ο Χριστός είχε γυναίκα ή όχι, ήταν βασικό στο βιβλίο του Dan Brown, The Da Vinci Code, προσθέτοντας την τοποθέτηση της King: ”Τουλάχιστον μην πείτε ότι ο Brown είχε δίκιο!”
Σίγουρο είναι ότι θα αυξήσει τις πωλήσεις των βιβλίων της….
Κορυφαίο το σχόλιο του άρθρου στο site των New York Times, το οποίο λέει: Σταμάτησα να διαβάζω όταν είδα ‘τμήμα Χριστιανισμού στο Harvard’.

Ένα έχω να προθέσω: Μια είναι η ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...