Σύγχρονοι είλωτες οι Έλληνες.


    Ο τίτλος τα λέει όλα για να καταλάβουμε όμως καλύτερα ας εξηγήσουμε πρώτα τι ήταν οι είλωτες.Διαβάζουμε  στο http://el.wikipedia.org τα εξής: Οι είλωτες, (αρχ. ενικός: ο είλως ή ειλώτης και θηλυκό "ειλωτίς", κοινώς "είλωτας"), αποτελούσαν το τρίτο και κατώτερο κοινωνικό στρώμα της αρχαίας Σπάρτης, (μετά τους "πολίτες" και τους περιοίκους), δηλαδή τους δουλοπάροικους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα από τα πολιτικά δικαιώματα, εκτός από τους «νεοδαμώδεις» οι οποίοι ήταν ελευθερομένοι, πρώην είλωτες, και μπορούσαν να υπηρετήσουν στο σπαρτιάτικο στρατό.Κύριο έργο των ειλώτων ήταν περίπου το αυτό των δουλοπάρικων του μεσαίωνα, με το χαρακτηριστικό ν΄ αποφέρουν στους κυρίους τους, ετήσιο τακτό εισόδημα κρατώντας για τους εαυτούς τους οποιοδήποτε τυχόν πλεόνασμα. 
     Τόσα χρόνια αργότερα και δεν μπορώ να πω πως νοιώθω τόσο διαφορετικά.Ειδικά αν κάποιος εξαιρέσει τον σημερινό τρόπο ζωής και την τεχνολογία τα πράγματα είναι πάνω κάτω ίδια για όσους ανήκουν στην κατώτερη κοινωνική τάξη.  
Μα καλά τώρα είμαστε ελεύθεροι θα μπορούσε να πει κάποιος. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι όμως; Η οικονομική κρίση είτε κατασκευασμένη είτε σαν φυσικό επακόλουθο έκανε και ένα καλό. Μας άνοιξε τα μάτια! Και δυστυχώς οι πρώτες μας ματιές ήταν απέναντι σε μια σάπια κοινωνία που βασιζόταν σε δανεικά.
      Έτσι για πολλούς από εμάς (και εμένα μαζί) η λέξη χρέος έγινε καθημερινότητα! Αυτά είναι τα σύγχρονα δεσμά μας. Και είναι αδύνατο να μην πιαστείς σε κάποιο ''δίχτυ''. Μπορεί να μην λέγεται τράπεζα ή εφορία, μπορεί να λέγεται ασφαλιστικός φορέας ή ακόμα και απλά δημοτικά τέλη. Ακόμα και για να αναπνεύσεις πλέον χρειάζεσαι λεφτά. Μετράς τις μέρες.......λες οκ για αυτό το Σαββατοκύριακο θα είμαι εντάξει δεν θα με ενοχλήσει κανείς....απο Δευτέρα πάλι.Και έτσι γίνεται ο κύκλος. 
      Και οι είλωτες όταν πλέον δεν άντεχαν επαναστατούσαν με το αποτέλεσμα γνωστό. Και εμείς επαναστατήσαμε και το αποτέλεσμα μας είναι γνωστό. Τι πρέπει όμως να γίνει ; Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι.
Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να υποφέρουμε εμείς για να συνεχίζουν κάποιοι να διατηρούν το lifestyle τους. Το χρέος είναι μια βαθιά τρύπα που απο μέσα της δεν μπορείς να βγεις και η ελιτ θέλει να λειτουργεί έτσι. Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι μια καθαρή γενοκτονία. Όλοι προσπαθούν να ξεχρεώσουν και δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και όσοι δουλεύουν προσπαθούν να ξεγελάσουν τον εαυτό τους ότι προχωράνε στην ζωή τους.

Να θυμάστε όμως οι παγίδες είναι εκεί έξω. Σχεδιασμένες και μελετημένες με έναν μόνο σκοπό......την ελευθερία σας σωματική και πνευματική. Και σαν σύγχρονοί είλωτες δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε....πως κάποια στιγμή ίσως καταφέρουμε να ξεφύγουμε.....

                                                                                                                                           Δάμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...