Κούρεμα 30% στις δόσεις των δανείων


Μείωση κατά 30% στις υφιστάμενες δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προτείνουν οι τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις


προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο εκείνο, που θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Το σκεπτικών των τραπεζών είναι ότι ανάλογες μειώσεις γίνονται και στα εισοδήματα των νοικοκυριών, ύψους 30%, γεγονός που καθιστά από δύσκολη έως ανέφικτη την αποπληρωμή των οφειλών του.

Μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμάται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχουν καταλήξει σε δέσμη προτάσεων, που θα αφορά τόσο τις ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες όσο και κάποιες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Κόκκινα» δάνεια

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις, αφού με τον τρόπο αυτόν θα ευνοηθούν οι «κακοπληρωτές» εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα, λόγω των περικοπών στα εισοδήματά τους, είτε επειδή βρέθηκαν εκτός εργασίας.

«Οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, σαφώς και θα πρέπει να βοηθηθούν. Όμως οριζόντιες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα είναι το «κούρεμα» τμήματος των δανείων, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τελικά θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογουμένους», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Ειδικές ρυθμίσεις

Ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για ευπαθείς ομάδες, όπως ανέργους, συνταξιούχους και όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα στεγαστικά

«Αγκάθι» αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί από τον ΟΕΚ με επιδότηση επιτοκίου, καθώς αυτά σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να ρυθμιστούν. Αυτό γιατί αν αλλάξει η σύμβαση παύει να ισχύει το χαμηλό επιτόκιο που έχουν για περίοδο 9 ετών.

Ειδική επιτροπή

Επίσης η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει και σειρά αλλαγών στον νόμο Κατσέλη.

Η πρώτη αλλαγή που συζητείται αφορά το «πάγωμα» της δόσης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκασή της, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές και οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ένα μέρος της δόσης, αφού πλέον οι αιτήσεις παίρνουν δικάσιμο μετά από 2 χρόνια και ήδη εκκρεμούν προς συζήτηση 150.000 αιτήματα δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου. Οι τράπεζες ζητούν η αξία του ακινήτου να υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης, ενώ αντίθετα ο νόμος Κατσέλη αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για ευπαθείς ομάδες, όπως ανέργους, συνταξιούχους και όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...